1) Ini harga terkini satu kilogram sotong jenis A, B dan C di sebuah pasaraya di Segamat, Johor pada Ahad, 11 Disember 2016.
2) Saya beli sekadar rasa "cukup-cukup" untuk makan bertiga. Sotong saja sudah memerlukan tiga keping "duit merah."
3) Sotong kini bukan makanan yang harganya "mampu milik." Sekilo sotong tidaklah banyak mana kerana ianya masuk kategori makanan basah yang "berat."
4) Ada kemungkinan banyak keluarga berpendapatan sederhana "biasa-biasa" sudah lama tidak beli sotong sebagai lauk-pauk di rumah.
5) Tidak keterlaluan dikatakan rakyat Malaysia semakin lama semakin tidak sihat kerana setiap hari makanan utama yang mengiringi nasi ialah ayam. Ayam "suntik" yang membesar dengan cepat ! Ayam sebenarnya sudah jadi antara "lauk" yang murah. Sebab itu satu negara "bergegar" jika harga ayam naik. Sebabnya ? Ikan dan sotong sudah jadi "benda" mewah.
No comments:
Post a Comment